Wypowiedzenie umowy wysłane kurierem. Czy jest ważne?

Jak wyjaśnia Radca Prawny Andrzej Fortuna: zgodnie z art. 30 § 3 Kodeksu pracy oświadczenie każdej ze stron stosunku pracy o wypowiedzeniu lub rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinno nastąpić na piśmie. Przepisy prawa pracy nie stanowią jednak, w jaki sposób pisemne oświadczenie powinno być przekazane drugiej stronie. Niemniej wypowiedzenie umowy o pracę jest oświadczeniem woli, do którego – na mocy odesłania zawartego w art. 300 Kodeksu pracy – stosuje się odpowiednio przepisy Kodeksu cywilnego. Tym samym zastosowanie znajdzie tu art. 61 § 1 Kodeksu cywilnego, zgodnie z którym oświadczenie woli, jakie ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła ona zapoznać się z jego treścią.

W związku z powyższym- jak wskazuje mecenas Fortuna- pismo z wypowiedzeniem umowy o pracę pracodawca może wręczyć na spotkaniu, przekazać za pośrednictwem innej osoby czy też wysłać przesyłką pocztową lub przesyłką kurierską. W chwili zaś, gdy pismo dociera do pracownika w taki sposób, że pracownik ma możliwość zapoznania się z jego treścią, wypowiedzenie odnosi swój skutek i powoduje, że zaczyna biec okres wypowiedzenia.

Czytaj więcej na: https://www.trojmiasto.pl/praca/Wypowiedzenie-umowy-wyslane-kurierem-Czy-jest-wazne-n181269.html

 

 

Podobne wpisy