Szkolenie po nocnej zmianie. Czy to legalne?

Czy po nocnej zmianie pracownik musi zostać na szkoleniu BHP?

Niewątpliwie szkolenie z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy jest jednym z wysoce istotnych obowiązków – zarówno po stronie pracodawcy (organizacja szkolenia i pokrycie jego kosztów), jak i po stronie pracownika (poddanie się szkoleniu). Jednakże nie oznacza to, że pracodawca może bez uwzględnienia wyraźnych przepisów prawa, całkowicie dowolnie, określać czas realizacji takiego obowiązku przez pracownika.

Radca Prawny Andrzej Fortuna wskazuje, powołując się na art.  2373 § 3 Kodeksu pracy, że szkolenia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy – zarówno te przeprowadzane przed dopuszczeniem pracownika do pracy, jak i te okresowe – odbywać winny się w czasie pracy. I nie chodzi tutaj o czas pracy zakładu pracy, ale o czas wyznaczony na pracę dla danego pracownika.

Pełna treść artykułu dostępna na: https://praca.trojmiasto.pl/Szkolenie-po-nocnej-zmianie-Czy-to-legalne-n188425.html

Jeśli potrzebujesz pomocy, porady prawnej – skontaktuj się z nami. Zapraszamy na
konsultację. Umów się pod nr tel: 58 340 47 63

Podobne wpisy