Szkolenie po nocnej zmianie. Czy to legalne?

Szkolenie po nocnej zmianie. Czy to legalne?

Czy po nocnej zmianie pracownik musi zostać na szkoleniu BHP? Niewątpliwie szkolenie z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy jest jednym z wysoce istotnych obowiązków – zarówno po stronie pracodawcy (organizacja szkolenia i pokrycie jego kosztów), jak i po stronie pracownika (poddanie się szkoleniu). Jednakże nie oznacza to, że pracodawca może bez uwzględnienia wyraźnych przepisów prawa, całkowicie dowolnie, określać czas realizacji…

Praca w Święta Wielkanocne. Czy jest dodatkowo płatna?

Praca w Święta Wielkanocne. Czy jest dodatkowo płatna?

Czy za pracę w niedzielę albo dni świąteczne należy nam się dodatkowy dzień wolny lub większe wynagrodzenie? Najczęstszą praktyką w zakładach pracy jest wyznaczenie dni wolnych w sobotę i niedzielę. Nie ma jednak przeszkód, aby dzień wolny przypadał w innym dniu niż sobota. Co do zasady niedziela jest dniem wolnym, ale jeżeli w danym zakładzie praca może być świadczona w niedzielę (a…

O której godzinie kończy się zwolnienie lekarskie?

O której godzinie kończy się zwolnienie lekarskie?

Mój mąż pracuje w wojskowej straży pożarnej w systemie 24/48. Z racji tego, że jego rodzice zachorowali, zdarza się, że musi brać zwolnienie lekarskie, żeby zawieźć ich do lekarza akurat wtedy, gdy ma służbę. Jego przełożony twierdzi, że jego zwolnienie kończy się o północy danego dnia i mąż powinien stawić się w wtedy w pracy i przepracować pozostałe 8 godzin do końca zmiany….

Czy pracodawca może zakazać przerw na posiłek?
|

Czy pracodawca może zakazać przerw na posiłek?

Pracodawca nie może zabraniać pracownikowi spożywania posiłków, ale może nałożyć w tym zakresie pewne ograniczenia – wyjaśnia  radca prawny Andrzej Fortuna. Jakkolwiek przepisy prawa pracy nie mówią wprost o prawie pracownika do spożywania posiłków (poza wyjątkami odnoszącymi się do sytuacji, gdy to pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi stosowny posiłek), to jednak prawo takie można wyprowadzić z szeregu…

Odpowiedzialność pracownika za powierzone mienie

Odpowiedzialność pracownika za powierzone mienie

W pierwszej kolejności należy wskazać, że za szkodę wyrządzoną pracodawcy pracownicy ponoszą odpowiedzialność na szczególnych zasadach, określonych w przepisach Kodeksu pracy. Co do zasady, zgodnie z art. 114-122 Kodeksu pracy, pracownik ponosi odpowiedzialność tylko za szkodę rzeczywistą, powstałą na skutek zawinionego niewykonania lub nienależytego wykonania obowiązków pracowniczych, a samo odszkodowanie nie może przewyższać kwoty trzymiesięcznego…

Czy pracodawca może odmówić rodzicowi pracy zdalnej?

Czy pracodawca może odmówić rodzicowi pracy zdalnej?

Nowelizacja Kodeksu pracy, która weszła w życie 7 kwietnia 2023 r., uregulowała zasady uzgadniania i wykonywania pracy zdalnej (art. 6718 i kolejne). Wykonywanie pracy zdalnej może być zatem uzgodnione zarówno przy zawieraniu umowy o pracę, jak i też w trakcie zatrudnienia – i to zarówno z inicjatywy pracodawcy, jak i pracownika. Musimy jednak pamiętać, że zasadniczo to pracodawcy pozostawiona została decyzja w przedmiocie tego,…

Umowa-zlecenie a zasiłek macierzyński

Umowa-zlecenie a zasiłek macierzyński

Moja żona była zatrudniona na umowę zlecenie przez 8 miesięcy. W trakcie trwania umowy, z powodu zagrożonej ciąży, obecnie przebywa na zwolnieniu lekarskim i pobiera zasiłek chorobowy, ponieważ opłacała dobrowolne składki chorobowe. Umowa zlecenie nie została przedłużona. Czy jeśli będzie przebywać na zwolnieniu lekarskim do dnia porodu, będzie jej przysługiwał zasiłek macierzyński? Radca Prawny Andrzej Fortuna: Niestety zatrudnienie…

Wypowiedzenie umowy wysłane kurierem. Czy jest ważne?

Wypowiedzenie umowy wysłane kurierem. Czy jest ważne?

Jak wyjaśnia Radca Prawny Andrzej Fortuna: zgodnie z art. 30 § 3 Kodeksu pracy oświadczenie każdej ze stron stosunku pracy o wypowiedzeniu lub rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinno nastąpić na piśmie. Przepisy prawa pracy nie stanowią jednak, w jaki sposób pisemne oświadczenie powinno być przekazane drugiej stronie. Niemniej wypowiedzenie umowy o pracę jest…

Czy pracodawca ma prawo publikować moje wyniki?

Czy pracodawca ma prawo publikować moje wyniki?

Od niedawna w mojej pracy wyliczane są wskaźniki wydajności dla każdego pracownika działu. Manager postanowił, że będą one wywieszane na ogólnodostępnej tablicy, celem zmotywowania zespołu. Niestety moje wyniki nie są najlepsze, co sprawia, że stałem się obiektem drwin kolegów z pracy. Czy takie publiczne wywieszanie wyników jest zgodne z prawem? Radca Prawny Andrzej Fortuna: Przepisy kodeksu pracy…

Zasiłek opiekuńczy na opiekę nad wnukami. Czy to zgodne z prawem?

Zasiłek opiekuńczy na opiekę nad wnukami. Czy to zgodne z prawem?

Radca Prawny Andrzej Fortuna wyjaśnia, że zgodnie z art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu zwolnionemu od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad: 1.dzieckiem w wieku do ukończenia 8 lat w przypadku: a) nieprzewidzianego zamknięcia żłobka,…