Czy dawna umowa zlecenie może zwiększyć wysokość emerytury?

Na łamach portalu www.trojmiasto.pl w odpowiedzi na zapytanie Czytelnika Radca Prawny Andrzej Fortuna udzielił szczegółowych wyjaśnień, kiedy dawne umowy mogą być doliczane do okresów składkowych i jakie kroki można podjąć, by ewentualnie skorygować wysokość świadczenia.

Przypadek Czytelnika

Czytelnik jest emerytem od kilku lat. W swoim życiorysie zatrudnienia ma epizod związany z umową, która była traktowana jako umowa zlecenie, ale nie został on zaliczony do stażu emerytalnego. Jest to czas odległy, pierwsza praca po zdanej maturze i zdanym egzaminie na studia, jednak ostatecznie niezrealizowane. Zaświadczenie o  zatrudnieniu w latach 1963-1964 zostało uznane przez ZUS jako umowa zlecenie i czas ten nie został doliczony do prawie czterdziestoletniego stażu zatrudnienia. Czy powinien zostać do niego doliczony?

Umowa zlecenie a okres składkowy

-Mając na uwadze fakt, że czytelnik już jest na emeryturze, kwestia doliczenia opisanej umowy do stażu pracy ma znaczenie przede wszystkim w kontekście wysokości otrzymywanego świadczenia. Zasadniczo samo zakwalifikowanie wspomnianej umowy jako umowy zlecenia nie musiało być przesądzające. Umowa zlecenie jest uwzględniana przy obliczaniu prawa do emerytury wtedy, gdy od tejże umowy odprowadzane były składki emerytalne. W takiej sytuacji umowa zlecenie jest pełnoprawnym okresem składkowym, branym pod uwagę przy ustalaniu wysokości świadczenia emerytalnego- wskazuje mec. Andrzej Fortuna.

System ubezpieczeń w latach 60.

Należy pamiętać, że w latach 60. XX wieku system ubezpieczeń społecznych był odmienny od tego obecnie obowiązującego, a ochronę ubezpieczeniową dla stosunków pozapracowniczych wprowadzano stopniowo, obejmując nią kolejne grupy zawodowe. Dlatego też przy dawniejszych zleceniach, umowa może być niekiedy wliczona do stażu nawet mimo nieopłacania składek. Uwzględnia się bowiem tutaj okresy pracy na obszarze Państwa Polskiego wykonywanej na rzecz jednostek gospodarki uspołecznionej na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia oraz współpracy przy wykonywaniu takiej umowy:

-objętej obowiązkiem ubezpieczenia społecznego i okresy kontynuowania tego ubezpieczenia, za które opłacono składkę na to ubezpieczenie lub w których występowało zwolnienie od opłacania składki,

-wykonywanej przed dniem 1 stycznia 1976 r., jeżeli umowa odpowiadała warunkom ubezpieczenia obowiązującym w tym dniu” (art. 6 ust. 2 pkt 13 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych).

Przepisy z 1975 roku

Jak tłumaczy mec. Fortuna ważna jest tutaj ustawa z dnia 19 grudnia 1975 r. o ubezpieczeniu społecznym osób wykonujących pracę na rzecz jednostek gospodarki uspołecznionej na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia, która weszła w życie właśnie w dniu 1 stycznia 1976 r. Ustawa ta przewidywała, że obowiązkowe ubezpieczenie społeczne obejmuje osoby wykonujące stale i odpłatnie pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia, zawartej z jednostkami gospodarki uspołecznionej. Zdefiniowano także, że umową agencyjną lub umową zlecenia w rozumieniu ustawy, jest umowa, na podstawie której osoba ją zawierająca zobowiązywała się do wykonywania określonych czynności w imieniu jednostki gospodarki uspołecznionej lub na rzecz tej jednostki.

Szczególne przypadki branżowe

Nieco odmienne zasady, ale także zrównujące sytuację dawniej zatrudnionych, mogą się wiązać z konkretną branżą – np. artystyczną, adwokacką, albo wykonywaniem pracy nakładczej, czy pracy w rolniczych spółdzielniach produkcyjnych.

Możliwości czytelnika

Nie sposób zatem ocenić sytuacji czytelnika abstrakcyjnie. Niemniej, niezaliczenie przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych czasu trwania umowy czytelnika do okresów składkowych, mogło się wiązać z ustaleniem, że jego umowa nie była związana z obowiązkiem opłacania składek na ubezpieczenie emerytalne i jednocześnie warunki wykonywania pracy nie były takie, iż w późniejszym okresie (gdy wprowadzono już oskładkowanie) powodowałyby obowiązek naliczania składek.

Czytelnik ma możliwość złożenia wniosku o przeliczenie emerytury, jeśli dysponuje nowymi dowodami na to, że okres wykonywania wspomnianej umowy jednak powinien być zaliczony, albowiem spełnione są ustawowe wymogi, np. warunki pracy odpowiadały tym przedstawionym powyżej. Jeśli Zakład Ubezpieczeń Społecznych nie uzna argumentów Ubezpieczonego – będzie istniała możliwość odwołania się do sądu pracy i ubezpieczeń społecznych.

czytaj więcej: https://www.trojmiasto.pl/praca/Czy-dawna-umowa-zlecenie-moze-zwiekszyc-wysokosc-emerytury-n211868.html?

Jeśli potrzebujesz pomocy, porady prawnej – skontaktuj się z nami. Zapraszamy na
konsultację. Umów się pod nr tel: 58 340 47 63

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *